ЦАХАЛ

Війна наближається до головного міста сектора Гази, і бойовики ХАМАС намагаються блокувати просування ЦАХАЛ. Ізраїльські танки та війська в четвер рушили до міста Газа, головного населеного пункту палестинського анклаву, але зіткнулися з опором з боку бойовиків ХАМАС, які використовували міномети та завдавали удари із підземних тунелів.

“Ми знаходимося біля воріт міста Газа”, – сказав командир ізраїльських військ бригадний генерал Іцик Коен.

ЦАХАЛ твердить, що внаслідок останніх боїв загинули десятки членів групи ХАМАС.

Ізраїльські офіцери підкреслюють труднощі ведення бойових дій в міських умовах. Стратегія ізраїльтян наразі полягає в концентрації великих сил на півночі сектора Гази, а не в наземному наступі на всю територію.

В четвер ХАМАС повідомив про загибель 195 людей в таборі біженців Джебалія, який фактично є населеним пунктом з густою забудовою. Надані дані неможливо перевірити.

ЦАХАЛ не підтверджує нанесення ударів по Джебалії в середу, стверджуючи, що у вівторок там була взята під контроль військова опорна точка ХАМАС і вбитий командир “Бригади Джебалія“.

Генеральний секретар вражений ескалацією насильства в секторі Гази, включаючи вбивство палестинців, особливо жінок та дітей, внаслідок ізраїльських авіаударів по житлових кварталах густонаселеного табору біженців Джебалія. “Усі сторони повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права, включаючи принципи розрізнення [між бійцями та громадянами], співмірності та обережності. Він найрішучіше засуджує будь-які вбивства цивільних осіб”, – заявив Стефан Дюжаррик, прес-секретар генерального секретаря ООН.

Представники ХАМАС оновили дані про жертви: за даними Міністерства охорони здоров’я в Газі їх кількість перевищила 9 тисяч. Також повідомляється, що через обстріли не працюють 16 із 35 лікарень на території анклаву.

Ізраїль оголосив, що з початку сухопутної операції загинули 18 військовослужбовців ЦАХАЛ.

В четвер нова група іноземців і палестинців із подвійним громадянством змогла потрапити в Єгипет через КПП “Рафах“. Серед них, як повідомляється, поки що немає росіян.

В МВС Єгипту говорять, що Каїр допоможе евакуювати з сектору Гази “близько 7000” осіб “понад 60 національностей”, не вказуючи строки.