актор, що зіграв Дард Вейдера

Представник актора Баррі Макферсона повідомив журналістам, що Джонс помер у понеділок вранці в оточенні родини. Причину смерті не повідомляють. За свою 60-річну кар’єру Джонс знявся у десятках голлівудських фільмів і серіалів, але світову славу йому принесло озвучення центрального персонажа кіносаги «Зоряні війни» Дарта Вейдера. Про це повідомляє bbc.com.

Він також озвучував Муфасу в мультфільмі «Король Лев» 1994 року та отримав безліч нагород, зокрема «Еммі» та «Греммі», а у 2011 році був відзначений «Оскаром» за внесок у кіномистецтво.

Телекомпанія CNN, в ефірі якої також звучав голос актора (заставка «Це CNN»), так згадує його роботу над першими «Зоряними війнами» в середині 1970-х років: «У ті часи ніхто й уявити собі не міг, що „Зоряні війни“ стануть блокбастером, не кажучи вже про те, що вони перетворяться на довговічну франшизу та культурний феномен. Джонс записав усі свої репліки за кілька годин і не був вказаний у титрах картини. За його словами, за фільм йому заплатили всього 7 тисяч доларів. „І я подумав, що це хороші гроші“».

Тоді у Джонса та режисера Джорджа Лукаса виникли розбіжності щодо того, як потрібно озвучувати лиходія Вейдера.

«Я хотів зробити Дарта Вейдера більш цікавим, більш тонким, — цитує CNN Джонса. — Він сказав: „Ні, ні, ви повинні тримати його голос у дуже вузькому діапазоні, тому що він не людина“».