камінь

Фермер зі штату Мічиган дізнався, що протягом 30 років підпирав двері метеоритом вартістю 100 тисяч доларів. За словами Девіда Мазурека, камінь дістався йому під час купівлі ділянки у 1988 році. Колишній власник ферми розповів, що у 1930-х роках став свідком падіння метеорита. Він зберіг камінь і передав його при продажу.

Увесь цей час метеорит використовувався як підпора для дверей. Нещодавно Мазурек вирішив віднести камінь на оцінку до Центрального Мічиганського університету. Викладачка кафедри геології Моналіза Сирбеску з’ясувала, що метеорит складається на 88% з заліза і на 12% з нікелю та коштує приблизно 100 тисяч доларів.

«Це найцінніший екземпляр, який я коли-небудь тримала в руках, як з фінансового, так і з наукового погляду. Це шматочок ранньої Сонячної системи», — сказала Сирбеску.

Маса каменя становить трохи понад 10 кілограмів. Він став шостим за розміром метеоритом, які будь-коли були знайдені в Мічигані. Тепер Мазурек планує продати камінь і пожертвувати частину отриманих грошей університету.