Дональд Трамп та Камала Харріс

Кандидати в президенти США провели перші та, можливо, єдині перед голосуванням у листопаді передвиборчі теледебати в прямому ефірі ABC News. Дебати відбулися менш ніж за два місяці до виборів. Перша частина дискусії та перше питання, яке поставив ведучий ABC Девід М’юїр, стосувалися економіки. «Чи вірите ви, що американці живуть краще, ніж чотири роки тому?» — запитав він. Про це повідомляє bbc.com.

Харріс відповідала першою і сказала, що планує побудувати «економіку можливостей». Вона пообіцяла вирішити проблему вартості житла, допомогти молодим сім’ям і малому бізнесу.

Трамп сказав, що демократи за чотири роки знищили економіку, а Харріс просто скопіювала економічну програму Джо Байдена.

«Дональд Трамп залишив нас з найгіршим рівнем безробіття з часів Великої депресії. Все, що ми [демократи] зробили, — це прибрали безлад, створений Дональдом Трампом», — заявила Харріс.

«Проєкт 2025» і «марксистка» Харріс
Трамп назвав Камалу Харріс «марксисткою», намагаючись пов’язати її діяльність з роботою батька, колишнього економіста Стенфордського університету.

«Якщо її колись оберуть, вона змінить все. І це буде кінець нашої країни. Вона марксистка, всі знають, що вона марксистка. Її батько — професор-марксист у галузі економіки, і він добре її навчив», — сказав Трамп.

Харріс кілька разів використовувала слово «ганьба», звертаючись до Трампа та коментуючи його висловлювання.

«Світові лідери сміються з Дональда Трампа. Я розмовляла з військовими керівниками, деякі з яких працювали з вами, і вони кажуть, що ви — ганьба», — сказала Харріс, звертаючись до колишнього президента.

«Путін вас з’їсть на обід»
Трамп заявив, що війна має припинитися, і він зможе цього досягти. Він знову повторив, що має намір зробити це ще до того, як вступить на посаду (якщо виграє вибори).

За його словами, він добре знає Володимира Путіна та Володимира Зеленського, і вони його поважають.

«Вони мене поважають і не поважають Байдена. За що його поважати?» — сказав він.

Харріс у відповідь нагадала Трампу, що на виборах він змагається з нею, а не з Байденом.

«Наші союзники по НАТО дуже вдячні, що ви більше не президент, — сказала Харріс, звертаючись до Трампа. — Якби Дональд Трамп був президентом, Путін сидів би зараз у Києві, приглядаючись до решти Європи, починаючи з Польщі».

За її словами, Путін — «диктатор, який з’їсть вас [Трампа] на обід».

Трамп назвав Харріс «найгіршим віцепрезидентом в історії» і заявив, що вона не змогла запобігти війні, бувши віцепрезидентом.