Illustration of the solar system, showing the paths of the eight major planets as they orbit the Sun, plus the asteroids and comets. The four inner planets are, from inner to outer, Mercury, Venus, Earth and Mars. The four outer planets are, inner to outer, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune.

Космічний апарат NASA Mars Odyssey святкує 23 роки на орбіті Марса

Mars Odyssey, орбітальний апарат NASA, з 2001 року перебуває на орбіті Марса. За 23 роки він здійснив 100 тисяч обертів навколо Червоної планети, і на честь цього досягнення було оприлюднено зображення гори Олімп.

Цей космічний апарат був першою успішною марсіанською місією NASA, і він вже подолав 2,2 мільярда кілометрів. Mars Odyssey допоміг виявити значні запаси водяного льоду під поверхнею Марса, що може бути корисним для майбутніх місій астронавтів. Крім того, він надав вченим цінні дані для вивчення історії Марса. Планується, що апарат буде працювати до кінця 2025 року, продовжуючи робити нові відкриття.

Щоб відзначити цей ювілей, NASA опублікувало вражаюче панорамне зображення гори Олімп – найвищого вулкана в Сонячній системі, висота якого становить 27 км, а ширина основи – 600 км. На вершині гори було виявлено тонкий шар водяного льоду, який з’являється на кілька годин щодня.

На новому знімку, зробленому Mars Odyssey, видно блакитно-білу смугу пилу в розрідженій атмосфері Марса, фіолетовий шар пилу і водяних хмар, а також синьо-зелений шар на самій вершині, де хмари досягають висоти близько 48 км. Для створення цього зображення апарат повільно обертався навколо планети, спрямовуючи камеру на марсіанський горизонт.

Науковці з NASA зазначають, що отримане зображення не лише приголомшливе, але й містить важливі наукові дані. Роблячи подібні знімки в різні пори року, вони можуть досліджувати зміни в атмосфері Марса протягом чотирьох сезонів, кожен з яких триває від чотирьох до семи місяців.