Астронавт

Дослідники виявили ще одну проблему, пов’язану з довгими космічними польотами. Перші астронавти, які вирушають на Марс, зіткнуться з багатьма медичними проблемами під час своєї подорожі. Раніше дослідження показали, що астронавтам загрожує “космічна хвороба нирок”, бактеріальні інфекції та багато іншого. Тепер до цих проблем додалися й прострочені медикаменти, пише focus.ua з посиланням на IFLScience.

Перебуваючи на МКС, астронавти мають вільний доступ до різноманітних ліків, запаси яких регулярно поповнюються під час місій із Землі. Але подорож на Марс займе близько 9 місяців тільки в один бік, а потім знадобиться ще 3 місяці, щоб дочекатися, коли Земля і Марс знову будуть у відповідному положенні для зворотної подорожі. У цілому це все займе 21 місяць, протягом яких не буде нових поставок.

NASA зазвичай не розкриває списки ліків, які відправляються на МКС. Але автори дослідження все ж змогли отримати доступ до переліку препаратів, припускаючи, що місія на Марс матиме аналогічний запас.

Після цього дослідники з Медичної школи Університету Дьюка оцінили, як довго той чи інший препарат може зберігатися в оригінальній упаковці. Саме тут виникла перша проблема, тому що терміни зберігання базуються на тому, що препарат буде в оригінальній упаковці. Але ліки, які відправляються на МКС, переупаковуються перед запуском.

Щобільше, до сих пір ніхто точно не може сказати, як довго ліки можуть зберігатися в космосі, враховуючи рівень радіації.

“Виходячи з максимального маркованого терміну придатності для кожного препарату, ми з’ясували, що 14 ліків стануть простроченими через 25 місяців. Серед таких препаратів числяться антибіотики, інгалятори, ліки проти анафілаксії, стенокардії та інші важливі ліки”, — кажуть автори дослідження.

В цілому, термін придатності 97,8% ліків, які відправляються на борт МКС, буде прострочений через 36 місяців.

Річ у тім, що виробники можуть гарантувати ефективність ліків до закінчення їх терміну придатності.

“Це не означає, що ліки стануть абсолютно марними, але прострочені препарати безумовно пов’язані з деякими ризиками. Тому космічним агентствам доведеться враховувати, що прострочені ліки можуть бути менш ефективними”, — говорить дослідник в області аерокосмічної медицини Деніел Бакленд.

За його словами, агентствам доведеться знайти спосіб продовжити термін дії ліків на весь термін місії на Марс, або ж змиритися з ризиками, які несуть у собі прострочені ліки.