Сонячна система

Супутники Юпітера і Сатурна мають океани, придатні для життя.

На дні підземних океанів супутника Юпітера Європи та супутника Сатурна Енцелада можуть існувати низькотемпературні гідротермальні джерела протягом дуже тривалого часу. Ці джерела здатні зігріти океани і сприяти виникненню іншопланетного життя.

Про це повідомляє Space.

Оскільки немає даних про океани на цих супутниках, що ховаються під крижаною поверхнею, вчені використали моделювання на основі системи циркуляції води в північно-західній частині Тихого океану. Там прохолодна морська вода опускається і проникає в породу на дні через згаслі вулканічні порожнини, нагрівається і підіймається через іншу підводну гору. За словами вчених, вода виходить із вищою температурою і з іншим хімічним складом.

Моделювання показало, що на дні підземних океанів можуть існувати низькотемпературні гідротермальні джерела в широкому діапазоні умов. Нижча гравітація забезпечує більший нагрів води, що виходить із джерел.

Вчені вважають, що умови на супутниках дозволяють таким джерелам існувати протягом мільярдів років, що достатньо для виникнення іншопланетного життя.

Отже, теоретично, в гідротермальних джерелах на Європі та Енцеладі може існувати життя.

Нагадаємо, NASA розпочало розробку необхідної базової технології для ультрасучасного космічного телескопа, який шукатиме інопланетні світи, схожі на Землю.