змії

Працівники університету, які були вражені цією новиною, назвали це “чудесним народженням”. У віварії Портсмутського університету (США) самець райдужного удава народив 14 дитинчат.

Річ у тому, що удав жив самотньо протягом 9 років, повідомляє BBC. Студентка університету, яка прийшла перевірити удава, першою помітила нове поповнення. Вона виявила, що 13-річний удав, на ім’я Роналду завів потомство.

Співробітники університету, шоковані новиною, назвали це “чудесним народженням”. Проте з наукової точки зору, це рідкісний випадок партеногенезу – природного безстатевого розмноження, при якому ембріони розвиваються без запліднення.

Партеногенез часто трапляється у рослин та деяких тварин. Але народження райдужних удавів у неволі – лише третій відомий випадок у світі. “Я займаюся зміями вже пів століття і ніколи не бачив такого”, – прокоментував фахівець з рептилій Піт Квінлан.

“Дитинчата є клонами матері, хоча їхні мітки трохи відрізняються. Роналду виглядав трохи товстішим, ніж зазвичай, ніби багато з’їв. Ми навіть не подумали, що він, чи, точніше, вона – вагітна”, – поділився Квінлан.

Він доглядав удава всі 9 років, після того, як британське Королівське товариство захисту тварин передало рептилію до віварію університету. Тоді місцевий ветеринар визнав цю рептилію самцем.