пам'ятник Щорсу у Києві

Київські комунальні служби розпочали демонтаж пам’ятника Миколі Щорсу, повідомляється в телеграм-каналі міської адміністрації. “Для демонтажу складної конструкції можливе тимчасове часткове перекриття руху по бульвару Тараса Шевченка”, – повідомили місцеві влади, передає bbc.com.

З пам’ятника Щорсу, розташованого в центрі Києва, перед цим зняли охоронний статус. Тепер пам’ятник буде зберігатися в Державному музеї авіації України.

Пам’ятник Щорсу, сприйнятий як символ радянської пропаганди, в Україні закликали демонтувати вже близько десяти років, зауважує Українська служба BBC. У березні 2017 року у статуї пошкодили ногу коня, а на постаменті з’явилися написи “Кат”, “Декомунізація”, “Демонтуй мене нарешті”. З часом скульптуру з усіх боків прикрили жовто-синім банером.

Щорс був командиром червоної армії та загинув у 1919 році під час боїв проти Галицької армії УНР.

На місці теперішньої кінної статуї від 1872 до 1926 року був пам’ятник українському підприємцю та меценату Олексію Бобринському. Ініціатором встановлення пам’ятника комдиву був Йосип Сталін.

Колишній президент України Леонід Кравчук у своєму інтерв’ю стверджував, що позував для пам’ятника у віці 20 років. Проте він також заявляв, що не буде сумувати, якщо зрештою монумент знесуть.