форма солдата латвійської армії

Підприємство Lanekss постачило Національним збройним силам (НЗС) Латвії чай з Росії та сіль з Білорусії, повідомляє передача “Панорама” на Латвійському телебаченні. Замовлення на продукти для НЗС Латвії здійснюється через Державний центр логістики та закупівель. У жовтні минулого року армії Латвії було постачено 2,6 кілограма російського чаю, а в січні цього року НЗС отримали сім кілограмів солі виробництва Білорусі, повідомляє delfi.lv.

Заступник начальника Об’єднаного штабу НЗС Латвії з питань підтримки Каспарс Здановскіс пояснив, що в договорах конкретно не вказано, що цю продукцію не можна постачати з Росії та Білорусі, але під час роботи з комерсантами вдалося домогтися того, щоб ці продукти не потрапляли до їдальень НЗС. Він розглядає можливість в майбутньому включити такий пункт в договір, але додав, що продукти харчування не потрапляють під санкції.

Тим часом Здановскіс відзначив, що рішення щодо припинення співпраці з Lanekss має приймати суд.

Член правління Lanekss Ніна Сіліня пояснила, що після сюжету “Панорами” в січні, коли виявилося, що чай російського виробництва поставлявся Латвійському телебаченню, Lanekss відкликала всі угоди, в яких здійснювались операції з товарами, які мають хоча б маленький зв’язок з Росією та Білоруссю. Також було припинено закупівлю товарів, які виробляються в Росії та Білорусі, попри те, що конкретні товари не входять до списків санкцій.

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс (“Прогресивні“) наголосив, що у НЗС не повинно бути товарів з Росії та Білорусі. “Товари контролюються і будуть контролюватися, а постачальникам потрібно враховувати правові наслідки за постачання товарів невідповідного походження”, — відзначив Спрудс.

У передачі повідомили, що Державне агентство регіонального розвитку (VRAA), яке керує Системою електронних закупівель (EIS), наразі проводить оцінку з юристами того, що можна застосувати проти конкретного комерсанта. Поки що поширення цих товарів в системі державних та муніципальних закупівель призупинено.

При цьому на запитання, як вирішити проблему та чи можна заборонити ввіз таких товарів в Латвію, прем’єр-міністр Євіка Сіліня відповіла, що це повинно бути спільним рішенням Європейського союзу.