законопроєкт №10084

У Верховній Раді зареєстрований законопроект10084. Військовий вік для звичайних солдат пропонують підвищити з 60 до 65 років, а для вищого військового керівництва — з 65 до 70 років.

У випадку, якщо цей документ буде прийнятий, відкриється можливість призвати до військової служби чоловіків, вік яких перевищує 60 років. Зараз розглядається ініціатива підвищити військовий вік для звичайних солдатів з 60 до 65 років, а для вищого військового керівництва — з 65 до 70 років.

Депутати пропонують призивати чоловіків старше 60 років лише за таких умов:

  1. Вони мають високий рівень професійної підготовки та практичного досвіду на своїх посадах.
  2. Визнані ВЛК як придатні за станом здоров’я для проходження військової служби.
  3. Вони виявили бажання служити в Збройних Силах України.

В пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що на початку повномасштабного вторгнення було багато військовослужбовців, які були високо мотивованими та мали придатний стан здоров’я, достатню фізичну підготовку та військову підготовку, і вони були призвані до військової служби відносно пізнього віку, що було близьким до віку обмеження. Деякі з них навіть досягли військового віку.

Автори законопроєкту підкреслили, що багато таких громадян висловили бажання призвати їх до військової служби, і деякі зверталися до суду з вимогою надати їм право на проходження військової служби.