Віталій Шабунін

ДБР розслідує дві кримінальні справи проти Віталія Шабуніна, активіста та антикорупціонера, за ухилення від мобілізації та підробку документів НАЗК. Виявлено, що Шабунін був визнаний непридатним до військової служби через родимки на тілі ще в школі.

Про це повідомляє журналіст Володимир Бойко, публікуючи матеріали судового засідання, яке зараз розглядається в Дніпровському районному суді Києва.

“Під час досудового розслідування з’ясувалося, що Шабунін дійсно має “законні підстави”. У 9 класі він не пройшов медичну комісію у військкоматі через родимки на тілі, що підтвердив дерматолог”, – пише Бойко.

Шабуніну була видана довідка про непридатність до військової служби за станом здоров’я. У своїх публікаціях активіст зазначав, що має “законні підстави для демобілізації”, якими він не користується. “Шабунін на законних підставах ухиляється від військової служби та використовує грошове забезпечення, яке йому виплачують Збройні Сили України – служити йому не дозволяють родимки, а не відсутність моралі чи переконання у власній безкарності, як думають деякі”, – додає Бойко.

Командувач Сил Терооборони генерал Баргилевич у грудні 2023 року звернувся до ДБР з вимогою покарати командира військової частини за незаконні відрядження та виплати Шабуніну.

ДБР розслідує дві кримінальні справи щодо Шабуніна – за ухилення від мобілізації та підробку документів НАЗК. ЗМІ повідомляли, що він вважається  бойовим медиком і отримує надбавки за службу, залишаючись у Києві.

Також нагадаємо, що від служби в армії ухиляються чимало інших антикорупціонерів та активістів, зокрема журналіст Юрій Ніколов, голова “Фундації “DEJURE” Михайло Жернаков, експерт StateWatch Олександр Лємєнов, головний редактор “Руху “Чесно” Олександр Саліженко та інші.