солдати ЗСУ

Територіальний резерв включатиме резервістів та військовозобов’язаних віком від 45 років до граничного віку перебування у запасі, які призначені для доукомплектування військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Про це 26 червня повідомляє Судово-юридична газета.

Кабінет Міністрів постановою від 18 червня 2024 р. №741 затвердив структуру військового резерву людських ресурсів.

Військовий резерв людських ресурсів складається з:

  • резервістів, які добровільно уклали контракт про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву;
  • військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а також підрозділах розвідувальних органів України.

Військовий резерв людських ресурсів поділяється на військовий оперативний резерв та мобілізаційний людський резерв.

Військовий оперативний резерв складається з:

  • бойового резерву;
  • резерву нарощування;
  • територіального резерву.

Бойовий резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, які мають досвід участі в бойових діях або військової служби та призначені для доукомплектування органів військового управління, військових частин та підрозділів бойового складу Збройних Сил (окрім Сил територіальної оборони), а також правоохоронних органів спеціального призначення, СБУ, розвідувальних органів України, Держспецзв’язку.

Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, які мають досвід участі в бойових діях або військової служби, або проходили базову загальновійськову підготовку чи навчальні збори та призначені для доукомплектування органів військового управління, військових частин та підрозділів, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, а також підрозділів обслуговування і забезпечення, та навчальних частин і закладів.

Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних віком від 45 років до граничного віку перебування у запасі, які призначені для доукомплектування військових частин Сил територіальної оборони.

Мобілізаційний людський резерв включає:

  • військовозобов’язаних, які призначені для комплектування посад змінного складу навчальних частин і закладів для підготовки або перепідготовки військовослужбовців;
  • військовозобов’язаних, які не включені до військового оперативного резерву.

Чи можуть в Резерв+ з’явитися електронні повістки

Народний депутат Верховної Ради Федір Веніславський заявив, що наразі немає обговорень щодо внесення змін до законів про електронні повістки. За його словами, уряд та військове керівництво не розглядають можливість оформлення таких повісток наразі.

Веніславський додав, що на цей час не ведеться обговорення змін до законодавства про оповіщення або оформлення електронних повісток. Більшість українців оновлюють дані саме через застосунок Резерв+.

За інформацією від заступниці міністра оборони Катерини Черногоренко, на ранок 26 червня оновлені військово-облікові дані мають два мільйони 370 тисяч українців.