знак марки Фольксваген

Прикладу автоконцерну Volkswagen можуть наслідувати й інші великі німецькі підприємства. Експерти прогнозують масові скорочення робочих місць у найближчі роки. Новина про те, що автомобільний гігант Volkswagen розглядає можливість закриття кількох заводів у Німеччині, посилила занепокоєння експертів щодо стану економіки країни.

Багато хто переконаний: криза наздогнала не лише вітчизняний автопром, німецьким підприємствам у різних галузях потрібні перетворення.

Марсель Фратцшер, президент Німецького інституту економічних досліджень (DIW): “Німеччина дуже сильно залежить від експорту, від промисловості. Не лише Volkswagen, але й багато інших підприємств упустили можливість трансформацій. Що стосується Volkswagen, компанії не вдалося перейти на електромобілі. У цьому плані вона відстає. У минулому вона мала дуже високий прибуток, була дуже успішною. Сьогодні вона, скажімо так, страждає від похмілля. І це стосується не лише автомобільного сектора, а й машинобудування, фармацевтики, хімічної промисловості. Зі серйозними проблемами стикаються багато компаній”.

BASF — найбільший у світі виробник хімічної продукції, штаб-квартира якого розташована в землі Рейнланд-Пфальц, — також розглядає можливість перенесення виробництва в Азію та звільнення працівників у Німеччині — на тлі різкого зростання цін на енергоносії через війну в Україні та обтяжливої німецької бюрократії.

Марсель Фратцшер, президент DIW: “Найбільша проблема Німеччини не короткострокова, а структурна, довгострокова. Тому ми прогнозуємо стагнацію, можливо, ще протягом одного року, а потім поступове відновлення. Тож це займе деякий час, на розчарування бізнес-гравців та уряду. Але це правда. Це вимагатиме поступальних дій та постійних інвестицій протягом наступних п’яти років. І ми сподіваємося, що за цей період німецька економіка впорається з процесом переходу”.

Найсильніша економіка Європи досі переживає рецесію. Прогнози на майбутній рік теж песимістичні.

Лів Страуд, кореспондентка Euronews: “У той час, як автовиробники ЄС протидіють поступовій відмові від двигунів внутрішнього згоряння та переходу на електромобілі до 2035 року, експерти прогнозують, що в найближчі пару років у різних секторах будуть скорочені тисячі робочих місць. Оскільки економіка Німеччини значною мірою залежить від автомобільної промисловості, ці масові звільнення можуть призвести до зростання розчарувань і зіграти на руку ультраправим. Це може позначитися на результатах парламентських виборів наступного року”.