Amnesty International висловлює своє ставлення до оновленого підручника з історії Росії: “Новий підручник з історії – це яскрава спроба незаконної ідеологічної обробки школярів в Росії та на окупованих Росією українських територіях”.

Головний автор підручника – Володимир Мединський, помічник президента РФ Володимира Путіна. Зауваження з боку міжнародної неурядової організації Amnesty International стосуються багатьох офіційних пропагандистських штампів у підручнику.

“Автори намагаються виправдати незаконні дії Росії, починаючи з анексії Криму у 2014 році та закінчуючи повномасштабним вторгненням в Україну у 2022 році”, – зауважують експерти.

Параграф про “СВО” (так звану спеціальну військову операцію) відкривається цитатою президента Путіна: “Ми не починали жодних бойових дій, ми намагаємося їх завершити”.

Автори підручника визначають мету “СВО” як “захист Донбасу та запобігання загрозі безпеці Росії”.

“Підручник приховує правду та спотворює факти про серйозні порушення прав людини та воєнні злочини, скоєні російськими військами проти українців”, – заявила Анна Райт, спеціалістка Amnesty International з питань Східної Європи та Центральної Азії.

Автори підручника не приховують його ідеологічну спрямованість.

Володимир Мединський, помічник президента РФ: “Матеріал адресований школяру, батькам та вчителю. Він викладає державний погляд, погляд вченої спільноти через призму державної позиції щодо подій”, – заявив він.

“В усьому винен Захід”

Підручник зображує Росію як “жертву” західної змови. Зокрема, в ньому стверджується, що ідея фікс Заходу є дестабілізація Росії. У посібнику, за думкою експертів, є маніпулятивний відрізок, де старшокласників, по суті, лякають ядерною війною: “Якби Україна, приєднавшись до НАТО, спровокувала військовий конфлікт в Криму та на Донбасі, то згідно Статуту НАТО Росія опинилася б у стані війни зі всіма учасниками Північноатлантичного блоку. Це, можливо, був би кінець цивілізації. Цього не можна було допустити”.

У підручнику стверджується, що Україна – “ультранаціоналістична країна”, а Революцію на Майдані 2014 року називають у дусі російської пропаганди “військовим переворотом” і “кровавим заколотом”. Правозахисники заявляють: “Новий підручник з історії – це яскрава спроба незаконної ідеологічної обробки школярів в Росії та на окупованих Росією українських територіях“.

Зараз під російським контролем знаходиться близько 500 українських шкіл. Окупаційна влада володіє іменами та адресами дітей шкільного віку, що проживають в таких районах. Якщо батьки відмовляються відправляти дітей до шкіл, де навчання ведеться російською мовою, то сім’ям загрожують санкціями та репресіями.

Дітям в Росії та на окупованих територіях України відмовляють в праві на якісну освіту, і дезінформація, яка міститься в підручнику, завдає шкоди правам українських громадян на культурну спадщину та самобутність. У підручнику переписані розділи про важливі події 20 століття. Про післявоєнні сталінські репресії говориться дуже мало, зате суворо критикується радянський лідер Михайло Горбачов. Його представлено як некомпетентного керівника.

У книзі висловлюється думка, яку багато разів висловлював президент РФ Путін, зокрема його заява про те, що розпад СРСР був найбільшою геополітичною катастрофою століття.

Один із пропагандистських штампів у підручнику стосується відходу західних компаній з РФ через війну:

“Після відходу іноземних компаній багато ринків перед вами відкриті. Відкриті фантастичні можливості для кар’єри в бізнесі та власних стартапів. Не пропустіть цю нагоду. Сьогодні Росія – справді країна можливостей”.

В наступному році, як обіцяє влада РФ, з’являться нові підручники з історії для 5-9 класів.