Папа Римський Франциск

Сексуальне задоволення – це дар Божий, проте перегляд порнографії йому загрожує.

Про це заявив папа Римський Франциск. «Задоволення без стосунків може породити форми залежності», – наводить слова папи римського у виступі з катехизисом (догматичне викладення релігійного вчення), присвяченим пороку похоті.

Понтифік закликав віруючих перестати дивитися порнографію, «захищати кохання та виграти битву проти хтивості». Водночас він нагадав про цнотливість, назвавши його «чеснотою, яку не слід плутати із сексуальною помірністю».

«Цнотливість виходить за рамки сексуальної помірності. Це воля ніколи не мати іншого. Любити означає поважати інших, прагнути їхнього щастя, розвивати співчуття до їхніх почуттів, занурюватися в пізнання тіла, психології та душі, які не є нашими і які необхідно споглядати заради краси, носіями якої вони є», — наголосив Франциск.

Почуття любові, за словами папи римського, чудове, а засудження статевого інстинкту в християнстві в принципі немає. Франциск ще у 2020 році говорив, що сучасна католицька церква не ганьбить отримання задоволення від сексу, а неправильні трактування цього питання в минулому завдали великої шкоди.

«Задоволення походить безпосередньо від Бога, воно не католицьке, не християнське чи чиєсь ще, воно просто божественне», — зазначав тоді понтифік. Мораль, яка заперечує задоволення, на думку папи римського, є «надмірною». Тоді ж він визнав, що раніше подібний погляд існував у церкві як неправильна інтерпретація християнського послання.