начальник київської нацполіції Тарас Полієнко

Заступник керівника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко мешкає у двоповерховій квартирі площею 220 квадратних метрів у столичному житловому комплексі, що належить його тещі, яка з 1998 року офіційно заробила лише 100 гривень, а з 2014 року отримує пенсію. Про це повідомляють «Схеми» (Радіо Свобода). Полієнко заявив журналістам, що йому невідомі «деталі купівлі» цієї нерухомості, а його дружина зазначила, що її мати займалася вирощуванням квітів та що колись родина мала автомобіль «Волга», який прирівнювався за вартістю до київської квартири.

Також Полієнко задекларував, що його дружина отримала у подарунок 7 мільйонів гривень від своєї бабусі, хоча її офіційні доходи не підтверджують можливість таких заощаджень.

У березні 2022 року родина Полієнка переїхала до цієї квартири, а сам поліцейський перейшов на посаду заступника начальника столичної поліції. В декларації він вказав, що власницею квартири є його теща Валентина Ткаченко. Відповідно до угоди про купівлю, квартира була придбана у 2020 році за 3,3 мільйона гривень. Площа житла згодом збільшилася на 40%, що підтверджують витяги з реєстру нерухомості.

За даними податкової, теща Полієнка офіційно заробила лише 100 гривень з 1998 року і з 2014 року отримує пенсію менш як 3 тисяч гривень, що не дозволяє пояснити купівлю такої квартири.

Юристи зазначають, що якщо чиновник не може пояснити походження коштів на квартиру, це може призвести до перевірки Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і цивільної конфіскації активів.

У деклараціях поліцейського також зазначено, що у 2016 році він отримав позику в 3 мільйони гривень від компанії «СФК» і інвестував частину цих коштів у квартиру з аналогічною площею, як у тієї, що придбала теща, але повернув інвестиції у 2020 році.

Також Полієнки мають борги перед «СФК» на понад 6 мільйонів гривень, частина яких була погашена.

Тарас Полієнко пояснив, що Mercedes належить друзям його дружини, які виїхали з України та попросили її доглядати за автомобілем, щоб підтримувати його в робочому стані. Він особисто періодично виїжджав на машині для зарядки акумуляторів і технічного нагляду.

Полієнко підкреслив, що ці поїздки були несистематичними, тому він не вказував користування авто в декларації.

Також Полієнко задекларував подарунок дружині — 7 мільйонів гривень готівкою, які вона отримала від бабусі у 2020 році. Згідно зі звітами, ці кошти родина ще не використала. У травні 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернуло на це увагу, зазначивши, що у бабусі не було таких заощаджень, які вона могла б подарувати.

НАЗК передало матеріали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, але там вирішили, що доказів для судового розгляду недостатньо.

Полієнко також пояснив, що його дружина доглядала за бабусею тривалий час, тому та залишила їй усе своє майно та заощадження. Проте його дружина не змогла пояснити походження 7 мільйонів гривень.

Журналісти також звернули увагу на те, що до переїзду в столичний ЖК родина Полієнків жила в будинку на Київщині площею понад 180 квадратних метрів, записаному на його сестру Олену Палієнко, чиновницю Державної міграційної служби. Будинок розташований на ділянці, яка також належить Олені, а поряд знаходиться земля й будинок матері Полієнків.

За допомогою супутникових знімків журналісти виявили, що на земельній ділянці з’явилася нова будівля. Після призначення Тараса Полієнка на посаду в Нацполіції на ділянках його матері й сестри почалася перебудова, з’явився басейн та змінився ландшафтний дизайн. Олена Палієнко пояснила, що зараз триває відбудова, оскільки родинне майно було зруйноване під час вторгнення російської армії.

На запитання про фінансування відбудови вона не відповіла, але Тарас Полієнко зазначив, що все здійснюється за кошти родини та близьких родичів. Після завершення будівництва майно буде зареєстровано та внесено до декларацій.

Журналісти звернулися до Полієнка з додатковими питаннями щодо походження коштів і очікують відповіді.