католицький священник

У Польщі розгорівся гучний секс-скандал, в якому брали участь служителі католицької церкви: в одній з єпархій священники організували вечірку та запросили на неї чоловіка з ескорт-служби. Під час події ця людина втратила свідомість, що і спричинило гучний резонанс у суспільстві. Учасникам секс-вечірки довелося викликати швидку допомогу, але коли бригада прибула, вони відмовилися впускати її. Тоді медики у свою чергу викликали поліцію.

Поліція веде розслідування за статтею про ненадання допомоги людині.

Також внутрішнє розслідування проводить польська католицька церква. Повідомляється, що деяких священників, які брали участь у вечірці, вже звільнено, але невідомо, чи вони позбавлені священицького сану.

Що відомо про вечірку

Подія сталася у місті Домброва-Гурнича, недалеко від Кракова на півдні Польщі. Вечірку організували в одному з будинків, що належить місцевій єпархії.

“Захід, який організувало духовенство, мав чисто сексуальний характер. Учасники використовували таблетки для потенції”, — повідомляє джерело Gazeta Wyborcza.

За даними видання, секс-працівник по виклику втратив свідомість під час вечірки. Причини непритомності поки не з’ясовані.

“Невідомо, чи він дав згоду на статеві стосунки з багатьма людьми, але він точно був повнолітнім”, — розповіло джерело газети.

Бригада медиків, яку викликали по власному заклику, змогла надати допомогу чоловікові тільки після втручання поліції.

“Ми розслідуємо ненадання допомоги людині, яка опинилася в ситуації, коли існує загроза смерті або заподіяння шкоди здоров’ю. Це передбачає позбавлення волі на строк до трьох років”, — заявив Вальдемар Лубневський з Сосновецької районної прокуратури Польщі.

Сосновецька єпархіальна курія також проводить власне розслідування. Після його завершення церква прийме заходи, передбачені канонічним правом, повідомляється в заяві прес-служби курії.

Підпал

Як повідомляють польські ЗМІ, журналістам вдалося встановити, що оргія проходила в квартирі о. Томаша З. — вікарія Домбровської базиліки в місті Домброва-Гурнича.

Gazeta Wyborcza пише, що Томаш З. також очолював місцевий філіал великого видавництва, що видає католицький щотижневик Niedziela по всій Польщі.

Представники Сосновецької курії прямо не підтвердили і не спростували зв’язок о. Томаша. Однак з огляду на те, що його звільнили з посади вікарія та головного редактора, польські ЗМІ схиляються до того, що учасником оргії був саме він.

21 вересня, на наступний день після того, як стало відомо про скандал, невідомий підпалив двері базиліки, де служив о. Томаш.

“Нам дуже шкода. Підпал — це не шлях до громадської дискусії щодо складних питань. Ми сподіваємося, що це більше не повториться”, — заявив прес-секретар Сосновецької курії о. Пшемислав Лех.

Ім’я о. Томаша З. також лунало під час недільної служби 24 вересня в проповіді о. Анджея Стасяка, приходського священника базиліки Святого Павла.

Стасяк заявив своїй парафії, що засуджує дії свого колишнього колеги, який в своєму приході проповідував, висловлював скарження, причащав та віддавався гріху за закритими дверима. При цьому о. Анджей закликав віруючих не сіяти ненависть.

Парафіяни о. Томаша в коментарях журналістам описували його як комунікабельного, посмішкуватого та спонтанного чоловіка. Деякі також відзначили його привабливість.

Епископ Сосновеца Гжегож Кашак, до відання якого належать всі районні приходи, включаючи обговорюваний, закликав парафіян молитися за тих священників, які ганьбили церкву.

Проте польський публіцист Томаш Терліковський розкритикував реакцію єпископа, назвавши його заклик смішним і пустим. Єдино правильним кроком для церкви в даній ситуації, за думкою Терліковського та багатьох польських лібералів, є відставка єпископа, максимально прозоре розслідування та публічне покарання всіх залучених.

За словами священника Казимежа Сови, це не перший сексуальний і, зокрема, гомосексуальний скандал у цій єпархії.

Секс-скандали, а також обвинувачення в педофілії не рідкість і для всієї католицької церкви загалом.

Представники католицької церкви заявляють про боротьбу з подібними порушеннями.

Навесні цього року папа римський Франциск заявив, що целібат (тобто обітниця безшлюб’я для католицьких священників) — це норма тимчасова, але не уточнив, коли і як вона може бути скасована. У католицькій церкві священникам заборонено одружуватися з XII століття.