газ

Ціна природного газу на європейському ринку протягом лише одного понеділка знизилася на 14%, а за тиждень спостерігалося зниження на 28%. Вже другий рік поспіль ціни у жовтні, першому місяці нового газового року, значно нижчі, ніж у вересні.

Головна причина цьому – погода, яка поки ще є теплою перед подальшим падінням температури повітря та початком опалювального сезону. Заповнені підземні сховища газу також впливають на ціни.

Український транзит газу продовжується, заявку на транспортування 42,4 мільйона кубометрів отримано від “Газпрому“, що є максимальною технічно можливою потужністю в цьому напрямку з урахуванням всіх обмежень, встановлених українською стороною.

Спеціальний представник “Газпрому” підтвердив цей обсяг газу, що направляється на транзит через Україну, через пункт виміру газу “Суджа“. Заявка на ГІС “Сохрановка” була відхилена.

Також помітно, що ціни на зріджений природний газ (СПГ) в Азії вищі в порівнянні з Європою. Торги на листопадовий ф’ючерсний контракт на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker), що відображає ринкову вартість СПГ, поставленого в Японію, Південну Корею, Китай і Тайвань, становлять $514, тоді як ф’ючерс на СПГ, що поставляється в Північно-Західну Європу (LNG North West Europe Marker), становить $446.

Ситуація із запасами газу у Європі

Запаси природного газу в Європі залишаються ключовими показниками на світовому ринку. Регіон продовжує накопичувати газ у підземних сховищах. Поточний рівень запасів становить 96,99%, що на 8 процентних пунктів вище середнього значення за останні п’ять років на ці ж дати.

Ситуація із запасами газу у США

Запаси газу в Сполучених Штатах також набувають важливого значення, оскільки країна активно збільшує обсяги експорту. Сполучені Штати продовжують наповнювати підземні сховища газу. За звітний тиждень резерви газу зросли на 2,5 мільярда кубометрів, що відповідає стандартному рівню для цього періоду року. Теперішній рівень запасів становить 70%, що на 6 процентних пунктів перевищує середні значення за останні п’ять років.