Путін

Все частіше Мережею поширюються розмови про загрозу “ядерки”, попередження звучать як від високопоставлених політиків України, так і від світової спільноти. Військові експерти висловлюють припущення щодо того, який саме регіон може стати ціллю для ядерного удару від Путіна. Готуватися радять насамперед цивільному населенню.

Чому знову заговорили про “ядерку”? Росія не припиняє погрожувати застосуванням ядерної зброї, і ймовірність її використання є фактором, що стримує багатьох західних політиків від беззаперечної підтримки України та надання зброї. Кілька днів тому секретар РНБО України Олександр Литвиненко в інтерв’ю The Times висловив думку, що Путін може віддати наказ про застосування тактичної ядерної зброї, якщо його армія буде розбита.

Тим часом британське видання The Telegraph висловлює побоювання, чи не спровокує Кремль дозвіл на використання зброї класу НАТО для ударів по цілях на території РФ.

Росія своїми заявами викликає нову хвилю обговорення та страху в західних медіа і суспільстві, тому є питання, чи є загроза реальною і як ядерний удар може вплинути на подальший хід війни. Військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці та заступник начальника Генштабу у 2006-2010 роках Ігор Романенко нагадав, що подібні погрози від Путіна лунають вже не вперше.

“Якщо об’єктивно аналізувати ситуацію, то зараз зовсім не той час, коли Росії було б доцільно застосовувати ядерну зброю. По-перше, вони наступають, тому звичайним конвенційним озброєнням вирішують питання. По-друге, з військової точки зору, використання ядерного озброєння на лінії зіткнення спричинить чимало проблем у тієї сторони, яка її застосує, а це дуже важкі наслідки”, — розповів експерт.

Як відреагує Захід?

Якщо припустити, що Путін зважився на застосування “ядерки”, то якою може бути реакція Заходу? Експерт впевнений, що тоді Росія отримає жорстку реакцію від наших союзників.

“Американці вже висловилися на цю тему. Якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю проти України, то вони знищать у відповідь всі структури збройних сил РФ, які знаходяться на території України. Причому зроблять це конвенційною зброєю, яка підлягає контролю з точки зору міжнародних договорів. Тобто це дуже суттєва заява — лишається вірити, що американці саме так і зроблять. Але нам потрібно готуватися до можливих ризиків”, — сказав він.

Де можуть застосувати ядерну зброю? Він додав, що росіяни давно використовують на фронті заборонені та шкідливі гази проти наших бійців. Українським захисникам доводиться використовувати протигази та різні засоби захисту. Вони готові до можливої небезпеки. А ось інформацію про можливу ядерну загрозу потрібно доводити саме цивільним українцям, адже “ядерку” не обов’язково можуть застосувати по лінії фронту.

“Людям потрібно розповідати, як саме діяти в умовах ядерної загрози, де шукати укриття, як себе поводити та убезпечити. Таку роботу потрібно виконувати, цивільне населення має бути готовим до можливих викликів та наслідків”, — зазначив Романенко.

Ми уточнили в експерта, чому говорять про можливий ядерний удар саме по західному регіону України.

“Росіяни вважають, що там проходять основні логістичні маршрути, якими нам постачають озброєння та військову техніку. Тому окупанти можуть хотіти зробити це місце непридатним для проживання та перебування людей, і відповідно, обірвати усі можливі логістичні маршрути. Адже район з радіаційним забрудненням потрібно буде оминати. Гадаю, що саме у цьому росіяни бачать військовий сенс”, — розповів він.

Партнерам слід пам’ятати про те, що вони обіцяли за словами військового експерта, враховуючи постійні ядерні загрози від Росії, нам потрібно більш тісно працювати з нашими міжнародними партнерами, нагадувати їм, що свого часу Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на міжнародну підтримку.

“Було б дуже добре разом із нашими американськими, французькими та британськими партнерами зробити спільну заяву щодо можливого використання Росією ядерної зброї по Україні, з наголосом на те, що до агресора будуть застосовані дуже і дуже відчутні заходи”, — каже Романенко.

Заява генсека НАТО сколихнула світ Військовий експерт додав, що саме зараз генсек НАТО Єнс Столтенберг демонструє прозорість стану ядерних боєголовок. Це потрібно робити, щоб нарешті змусити Росію та Путіна відчути справжню силу.

“Альянс має продемонструвати свою готовність дати відсіч. Вони вже провели навчання у Калінінградській області, де за даними розвідки, знаходиться до 100 ядерних російських боєголовок. Схожі навчання варто проводити та оцінювати обстановку і щодо окупованих територій на Донбасі та у Криму. Нагадаю, що свого часу американці говорили, що можуть завдати удари конвенційною зброєю, такі можливості у них є. Тобто все це реально, щоб показати росіянам, як може діяти коаліція ядерних держав, які підписали, наприклад, Будапештський меморандум”, — розповів експерт.

НАТО накопичує “ядерку”?

Та що цікаво, одразу по завершенню Глобального саміту миру світ стривожила заява генсека НАТО Єнса Столтенберга. З’ясувалося, що НАТО вже веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростаючої загрози з боку Росії та Китаю. Столтенберг зазначив, що блок повинен показати свій ядерний арсенал світу, щоб надіслати пряме послання ворогам.

Військовий експерт вважає, що навіть якщо Росія використає ядерну зброю проти України, США навряд чи відповідатимуть тим самим. Не тому, що вони “кинули” Україну, а тому, що мають можливість знищити конвенційною зброєю всі російські війська за межами РФ. Ігор Романенко не виключає, що попередження про можливе використання ядерної зброї Росією на заході України може залишитися лише попередженням.

США не завдадуть ядерного удару у відповідь?

“В умовах війни ми повинні розглядати всі можливі сценарії, включаючи найгірший. На мою думку, зараз росіяни на 95% не підуть на використання ядерної зброї, це їм недоцільно. Але Путін непередбачуваний, і ніхто не знає, що може спровокувати його на такі дії”, — зазначив експерт.

Загроза “ядерки” вже існувала

Реальна загроза ядерного удару вже нависала над Україною. У березні 2024 року CNN, посилаючись на високопоставлених чиновників США, повідомило, що США почали підготовку до можливого ядерного удару Росії по Україні наприкінці 2022 року. Побоювання американської адміністрації базувалися на розвідувальних даних.

“Ми повинні були бути готові до цієї події, яка вже не здається неймовірною”, — йшлося у матеріалі.

США ретельно готувалися

За словами іншого американського чиновника, з кінця літа до осені 2022 року Рада національної безпеки США проводила низку засідань для розробки планів на випадок надзвичайних ситуацій, включаючи можливий ядерний удар або чіткі ознаки підготовки до нього.

“Як ми будемо відповідати, як будемо намагатися запобігти цьому або стримати? У США вважали, що втрачений Херсон міг спровокувати Росію на ядерний удар, оскільки Москва могла розглядати це як “екзистенційну загрозу””, — зазначали в CNN.

Загроза минула?

Ядерний удар міг також використовуватися Кремлем як інструмент стримування України від подальшого звільнення територій або потенційного нападу на РФ. Російська пропаганда поширювала інформацію про “брудну бомбу”, яку нібито планує підірвати Україна, щоб звинуватити в цьому РФ.

Західна розвідка дізналася про обговорення ядерного удару серед російських чиновників, але США не зафіксували підготовки ядерних сил РФ до удару. Попри це, Вашингтон співпрацював з союзниками над розробкою планів реагування та посилав попередження Росії про наслідки через них, а також намагався заручитися підтримкою Індії та Китаю. Пізніше американські чиновники заявили, що небезпека ядерного удару зменшилася.