Румунія Україна (прапори)

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що під час офіційного візиту до Румунії Україна отримала важливі угоди, включаючи військову підтримку. Румунія – єдина союзна держава, яка приховувала військову підтримку, яку вона запропонувала та продовжує запропоновувати Україні. Проте з часом на українському фронті з’явилося багато зображень румунської військової техніки – від бронетехніки до ракетних установок і боєприпасів, повідомляє tvrmoldova.md з посиланням на defenseromania.ro.

Українські офіційні особи з повагою ставляться до рішення Бухареста не розголошувати інформацію про військову підтримку, яку пропонує сусідня країна. З часом і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та президент Володимир Зеленський подякували Румунії, включаючи за військову допомогу, не вдаючись у подробиці.

По завершенні офіційного візиту до Румунії президент Зеленський зробив коротке заявлення, в якому ще раз подякував Румунії та відзначив військовий аспект. Не уточнюючи деталей, Зеленський згадав системи ППО та снаряди для гаубиць.

“Я не можу зараз вам усього розповісти, але щодо снарядів – позитивно, підсилення ППО – позитивно. Ми ще що-небудь готуємо”, – підсумував Зеленський.

Про це український президент також говорив на спільній прес-конференції, яку він провів разом із президентом Клаусом Йоханнісом у палаці Котрочень.

“Ми обговорили наші військові потреби. Будуть новини щодо артилерії та ППО. Румунія знає, наскільки небезпечні дрони “Шахед“, за допомогою яких Росія атакує”, – заявив президент Зеленський.

Які снаряди Румунія могла б відправити в Україну?

Це 152-міліметрові та 122-міліметрові снаряди, які використовуються радянськими артилерійськими системами. 122-мм снаряди активно використовуються українцями, включаючи системи 2С1 Гвоздика“, а 152-мм снаряди – 2А65 “Мста-Б“.

Румунія виробляє обидва типи снарядів через національну компанію Romarm.

Проте минулого року став вірусним відеоролик, що показує, як українські самохідні гаубиці 2С1Гвоздика” використовують румунські боєприпаси.