санкції проти Росії


В нього ввійде заборона на імпорт, купівлю та передачу діамантів з Росії. Міра поширюється на російські природні та синтетичні діаманти для неіндустріального використання, а також на прикраси з діамантами з 1 січня 2024 року.

З 1 березня по 1 вересня 2024 року ЄС поетапно введе заборону на імпорт російських діамантів, якщо вони обробляються в третіх країнах, включаючи прикраси з діамантами російського походження.

За рішенням влади Євросоюзу, експортери ЄС мають в контракті забороняти реекспорт до Росії «особливо чутливих товарів та технологій» при експорті до третіх країн, за винятком партнерських країн.

Серед іншого, Євросоюз розширить списки заборонених товарів та осіб, до яких застосовані персональні обмеження, введе додаткову заборону на імпорт товарів, які приносять РФ «значні доходи», і прийме нові заходи, спрямовані на забезпечення виконання вже введених санкцій.

У ЄС також вирішили зробити ряд винятків з обмежень на ввезення предметів особистого використання, таких як предмети особистої гігієни та одяг, а також для автомобілів з дипномерами. Країни ЄС можуть дозволити в’їзд автомобілів громадян ЄС, які проживають у Росії, за умови, що вони не призначені для продажу та використовуються тільки в особистих цілях.

Санкції набудуть чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.