кіт

Влада Сінгапуру планує скасувати заборону на утримання котів у квартирах, яку й так часто порушують. Але буде встановлено жорсткі правила для власників тварин, повідомляє агентство Reuters.

У Сінгапурі 80% із 3,6 мільйона мешканців проживають у багатоквартирних будинках Ради з житлового будівництва та розвитку. З 1960 року квартири у будинках, якими керує Рада, передаються безпосередньо кваліфікованим громадянам у найм на 99 років. Завдяки цьому в Сінгапурі зараз один із найвищих показників домоволодіння у світі, проте на мешканців поширюється безліч обмежень та правил.

У тому числі з 1989 року не дозволяється заводити кішок. Рада виправдовує заборону тим, що їх «важко утримувати у квартирі… вони схильні скидати шерсть, випорожнюватись або мочитися в громадських місцях, а також видавати котячі звуки, які можуть завдати незручностей вашим сусідам». Порушникам загрожує штраф у розмірі 4000 сінгапурських доларів (3007 доларів США) або виселення вихованця. На собак поширюються інші правила – дозволено тримати лише деякі породи, і їхнє число на родину обмежене.

При цьому, за даними Reuters, насправді заборона «вже давно зневажається незліченними любителями котів». З посиланням на дослідницьку компанію Euromonitor International агентство повідомляє, що зараз у Сінгапурі близько 94 000 домашніх котів та 113 000 собак. У 2022 році в ході офіційного соцопитування в Сінгапурі 9 із 10 респондентів погодилися, що кішки є відповідними домашніми тваринами для утримання, у тому числі у квартирах. «Наразі влада опитує представників громадськості з приводу “дозволених рамок для утримання кішок”, і нові правила мають набути чинності 2024 року», — пише Reuters.

Згідно з цими правилами, в одній сім’ї можна буде тримати не більше двох котів. Тварини мають бути офіційно зареєстровані та чіповані. На вікнах мають бути сітки, щоб кішки не випадали. При цьому місцеві любителі кішок кажуть, що цього недостатньо: зоозахисники наполягають на обов’язковій стерилізації та введенні покарань для безвідповідальних власників.