олені

Вірус “зомбі”, який заразив популяцію оленів у США, може поширитися серед людей. Ця хвороба не піддається лікуванню і надзвичайно заразна.

У Йеллоустонському національному парку виявили труп оленя-самця, що заражений цим вірусом, який є одним із видів коров’ячого сказу. Хвороба впливає на функції мозку, тварина перестає реагувати на зовнішні подразники, втрачає страх перед людьми, пускає слині та безцільно блукає, поки не помирає.

За даними ЗМІ, наразі фахівці, які вивчають механізми поширення вірусу, не виключають, що він може перейти через видовий бар’єр і передатися на інших тварин, а потім і на людину. Навіть якщо це не доведено достовірно, мисливцям рекомендували утриматися від споживання м’яса заражених оленів. Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендувала посилити захист населення у зв’язку з поширенням нового варіанту коронавірусу JN.1.

Зазначається, що захворювання швидко розповсюджується по всьому світу і настільки заразне, що ВООЗ віднесла новий варіант до “представників інтересу”.