термометр

Сильна спека встановилася в ряді регіонів Європи. В деяких країнах стовпчик термометра піднявся до +40 градусів. Енергосистеми не справляються з навантаженням. Екстрені служби Румунії перевантажені викликами через сильну спеку, яка прийшла в ряд регіонів країни. Там оголошено “червоний” рівень погодної небезпеки. Температура в деяких районах досягає +40 градусів Цельсія в тіні.

Швидкість руху поїздів та автомобілів на трасах обмежена. Аномальна спека також створює навантаження на енергосистему. Виробництво не встигає за споживанням, і перебої в подачі електроенергії стаються все частіше.

Від палаючого сонця жителям України ніде сховатися. Більша частина енергоінфраструктури країни знищена або пошкоджена ударами російських збройних сил. Через аварійні відключення електроенергії кондиціонери не працюють. Перебувати у задушливих приміщеннях людям нестерпно.

“Ми п’ємо більше води, більше гуляємо, тому що у квартирі набагато спекотніше. Душно, хочеться вийти на вулицю, на природу”, – розповідає Галина Вяльцева, жителька Чернівців.

Лісові пожежі продовжують бушувати в південних та центральних частинах Північної Македонії. Найбільша пожежа – в гірських районах громади Неготино. У гасінні залучена авіація. За даними місцевої служби з надзвичайних ситуацій, в країні зафіксовано сім осередків. Влада звернулася за допомогою до сусідніх країн – Словенії, Туреччини, Сербії та Чорногорії.