солдат на фоні прапору ЄС

Вже кілька країн ЄС розпочали або планують створення військового резерву. У Латвії з 17 липня розпочнеться призов до армії, який з цього року став обов’язковим. Сусідня Литва відновила обов’язкову військову службу ще у 2015 році, а Швеція у 2017 році. Тим часом Німеччина та Британія лише почали обговорення цього питання. Про це повідомляє unian.net.

“Обіцянка призову на військову службу є дійсно потужною. Здається, це відкриває шлях до створення військового резерву, а це те, що потрібно на випадок війни”, – сказала Софія Беш із Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Як зазначається, багато європейських армій намагаються набрати достатню кількість солдатів. За словами Беш, після завершення холодної війни це вважалося непотрібним, але все змінилося після російського вторгнення в Україну.

“Довгий час стверджували, що нам потрібно більше технологій, більше оснащення, менше професійних сил. Я думаю, що нам потрібні обидва. Нам потрібні добре оснащені сили. Нам потрібні технології на полі бою, і нам потрібно більше військ. І це саме те, що нам показує війна в Україні”, – говорить Беш.