шеврон хорватської армії

Міністерство оборони Хорватії працює над змінами в законодавство, які дозволять з 1 січня 2025 року відновити обов’язковий призов на військову службу. У Хорватії ніколи не скасовували обов’язковий призов, але у 2008 році “заморозили” відповідні положення. Водночас зараз законодавство планують адаптувати до нових умов і обставин служби за призовом, пише eurointegration.com.ua.

Зараз хорватське Міноборони обговорює варіанти служби протягом двох або трьох місяців – у другому випадку йтиметься не лише про базову підготовку, але й про спеціальне навчання. Передбачається, що їм будуть виплачувати невелику компенсацію в кілька сотень євро.

Після завершення служби призовники зможуть повернутися до цивільного життя, піти в військовий резерв або вибрати військову кар’єру.

Також пропонується, щоб призовники в Хорватії могли обрати цивільну військову службу. Її термін буде довший (конкретні терміни зараз обговорюються), вона охоплюватиме боротьбу зі стихійними лихами та надання першої допомоги.

За оцінками уряду Хорватії, у 2025 році призову підлягатимуть 4000-4500 чоловіків. З 2008 по 2022 рік, коли діяла лише добровільна військова служба, її пройшли понад 10 тисяч хорватів.