прапор США

Без нової військової допомоги від США Збройним Силам України доведеться вирішувати, які міста вони можуть утримувати за наявних ресурсів. Таку думку висловила на брифінгу для ЗМІ у вівторок, 20 лютого, заступник офіційного представника Пентагону Сабріна Сінгх, повідомляє dw.com.

“Якщо запит на додаткове фінансування (військової допомоги Україні. – Ред.) не буде схвалений (Конгресом США. – Ред.), Україні доведеться робити вибір і приймати рішення щодо того, які міста вони зможуть утримувати з тими ресурсами, які вони мають зараз, і з тим, що партнери продовжать їй відправляти”, – сказала вона.

“Я не можу передбачити, це будуть рішення українців, про які вони можуть говорити. Зараз йде критично важлива боротьба за їхнє життя і країну, тому ми потребуємо фінансування негайно. Це сигнал тривоги, який звучить з жовтня”, – підкреслила представниця Пентагону.

При цьому вона назвала відступ ЗСУ з Авдіївки “стратегічним”, вжитим з метою збереження артилерії та снарядів, яких зараз гостро не вистачає Україні.

Суперечки в Конгресі США щодо допомоги Україні

Нового фінансування військової допомоги Україні, яка вже два роки протистоїть російській агресії, не можуть узгодити в Конгресі США з осені 2023 року. 13 лютого контрольований демократами верхній палац американського парламенту, Сенат, схвалив законопроєкт про виділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню у розмірі 95,3 млрд доларів. Києву з них повинні будуть передати 60,06 млрд доларів.

Однак цей документ може не пройти Палату представників, де більшість має Республіканська партія. Спікер нижньої палати Конгресу Майк Джонсон вже заявив, що законопроєкт у його нинішньому вигляді – свідомо непрохідний, оскільки в ньому не прописано фінансування заходів з посилення захисту південного кордону США, на чому наполягають республіканці.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг також закликав Конгрес США якнайшвидше затвердити 60-мільярдний пакет військової допомоги Києву. Чим довше США відтягують з наданням допомоги, тим більше українців загине на фронті, попередив він.