ракета Storm Shadow

Велика Британія та США можуть дозволити Україні завдавати ударів ракетами Storm Shadow по цілях у РФ, але не оголошувати про це до “першого пуску”, пише The Times.

Велика Британія та США можуть негласно надати Україні дозвіл на удари по території РФ далекобійними ракетами Storm Shadow. Про це в п’ятницю, 20 вересня, повідомила газета The Times із посиланням на західних дипломатів. За даними видання, Лондон і Вашингтон готові “підписати це рішення”, але можуть утриматися від публічного оголошення до “першого пуску” крилатих ракет у глиб російської території, передає dw.com.

Як підкреслює The Times, існує побоювання, що попереднє розголошення рішення про зняття обмежень на далекобійні удари по РФ може “попередити” Москву, тоді як важливо зберегти “елемент несподіванки”.

Крилаті ракети Storm Shadow британського і французького виробництва вже були передані Україні, але Париж і Лондон обмежили використання цієї зброї лише в межах українських кордонів, нагадує видання. Водночас Київ добивається від союзників дозволу на використання далекобійних ракет, щоб, зокрема, завдавати ударів по російських військових аеродромах, звідки вилітають російські винищувачі в напрямку України.

11 вересня газета The Guardian повідомила, що британський уряд вже ухвалив рішення зняти обмеження на використання Storm Shadow по території РФ.