Ортопед Нік Хартнелл з Університету Маккуорі (Австралія) запропонував використовувати сухожилля кенгуру, щоб відновлювати тканини людини.

Згідно з даними, після кількох років досліджень Хартнелл та його команда створили ксенотрансплантат для відновлення після травм, таких як розрив передньої хрестоподібної зв’язки (анатомічне утворення в середині колінного суглоба між стегновою та великою гомілковою кістками – ред.). Для його виготовлення були використані сухожилля кенгуру.

“Я завжди говорив, що кенгуру – найвеличніші атлети природи”, – зауважує Хартнелл.

Доктор обґрунтовував свій вибір тим, що ці тканини надзвичайно міцні та доступні. Сухожилля кенгуру є побічним продуктом харчової промисловості.

Питання доступності трансплантату вважається одним із головних у цій галузі. Щороку лише в США фіксується 200 000 випадків розривів зв’язок. Зазвичай лікарі беруть тканини для імпланта у самого пацієнта, але це приносить зайві болісні відчуття та збільшує період відновлення. Також можна використовувати фрагменти померлих людей. Проте цей метод пов’язаний із високою ймовірністю відторгнення та довгим періодом відновлення.