Зграя диких кабанів потрапила до великого італійського міста Катандцаро в регіоні Калабрія, повідомляють місцеві ЗМІ. Їх близько 20 осіб, наразі вони поводять себе скромно: тримаються на окраїні, не заходять у будівлі, обстежуючи виключно подвір’я будинків на відкритій віддаленій місцевості.

Член міської ради з охорони навколишнього середовища Джорджіо Аркурі закликав владу регіону прийняти “відповідні заходи для припинення цього явища”, які, ймовірно, включатимуть в себе вилов тварин.

Італія вже не перший рік стикається з цією проблемою. Журналісти назвали її “повномасштабним вторгненням” за підтримки місцевої профспілки фермерів Coldiretti: останні регулярно скаржаться на те, що дикі свині завдають шкоди їх полям і врожаю, нападають на худобу.

Минулого року кабани дісталися до Рима. Інтернет і телебачення заповнили відеоролики, на яких непрошені гості бродили по дорогах, не боялися, підходили близько до людей, їли залишки їжі біля смітників і взагалі виглядали так, ніби оживлені вулиці столиці Італії і підвищена увага людей – звичайна річ.

Влада неодноразово висловлювала занепокоєння щодо різкого збільшення популяції кабанів та їхньої присутності у населених пунктах, згадуючи про ризик поширення свинячого грипу та нападів тварин на мешканців. Однак застосовуваний ними жорсткий підхід до вирішення проблеми обурює італійське суспільство.

У грудні минулого року уряд Джорджіо Мелоні видав указ про знищення кабанів у Римі, що викликало бурхливий протест захисників тварин. Мисливцям дозволили відстрілювати кабанів і вживати їх м’ясо у їжу. Як виняток вилов був дозволений навіть в охоронних зонах, у заповідниках. Цим також займалися сили місцевої поліції та лісники.

Це рішення викликало засудження з боку опозиційних політиків, які звинуватили Мелоні у тому, що вона скористалася можливістю і пішла на поводу у збройовому та мисливському лобі.

Але багато голів адміністрацій на місцях також прийняли жорстку позицію. Так, мер Катандцаро Нікола Фіоріта минулого місяця розпорядився знищити 30 кабанів, які бродили в одному з міських парків.