Компанія Philip Morris International планує збільшити виробництво тютюнової продукції на території України. Для цих цілей компанія готова інвестувати понад 30 мільйонів доларів для запуску нового виробництва у Львівській області. За повідомленням, підготовчі роботи з будівництва фабрики компанія планує розпочати у липні 2023 року, а запуск виробництва очікується у першому кварталі 2024 року.

Одночасно з цим, в урядовому офісі з приваблення та підтримки інвестицій (UkraineInvest) заявляють, що разом з будівництвом виробничої лінії компанія готується налагодити промислове вирощування тютюну на території України.

Для цих цілей було проведено низку переговорів представників компанії з Міністерством сільського господарства та продовольства України, в результаті яких як найбільш підходящі території вирощування даної культури були визначені землі в Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях.

Заслуговує уваги той факт, що для звільнення сільськогосподарських територій, щоб передати їх “іноземним інвесторам”, Міністерством було прийнято рішення про скорочення посівів корисних сільськогосподарських культур у “планованих” районах.

Варто зазначити, що ще у грудні 2022 року між Україною та Нідерландами було підписано угоду про надання областей з найбільш підходящими ґрунтами для органічного землеробства у безоплатне користування з правом приватизації території нідерландській стороні. Також повідомлялося, що українські землі планувалися використовуватися для вирощування коноплі та виробництва марихуани.