Священники РПЦ, які відважуються публічно вимовити слово “мир” та виступають проти військових дій Росії в Україні, втрачають можливість богослужіння.

Священник Іоанн Коваль тепер служить в Анталії. Позбавлений священицького сану у Російській православній церкві, Коваль потрапив під юрисдикцію Константинопольського патріархату – після того, як в суді довів, що його відсторонили не за “самоврядування”, як стверджувала РПЦ, а за своє ставлення до війни в Україні (він замінив у молитві “О свята Русі” слово “перемога” на слово “мир” всупереч до вказівок патріарха Кирила).

“Зі словом “перемога” молитва набувала пропагандистський зміст”, – заявив Іоанн Коваль. – Це суперечило моїй совісті”.

Російська православна церква з перших днів повномасштабного вторгнення в Україну публічно підтримує війну. Патріарх Кирил обіцяє російським солдатам прощення гріхів. Священники в Росії та за кордоном, які не йдуть цією лінією, відсторонюються – це сталося з протоієреєм Іспано-Португальської єпархії РПЦ Андрієм Кордочкіним. “Я вважаю, що повинен висловлювати свою думку, хоча б це мені й коштувало”, – заявив ЗМІ отець Андрій. – Але, звісно ж, я не можу закликати своїх співбратів, що знаходяться в Росії, піддавати себе загрозі”.

Російська Православна Церква пояснює репресії щодо священників тим, що їм заборонено брати участь у політиці. За півтора останніх роки правозахисна група “Християни проти війни” нарахувала не менше 30 православних церковнослужителів, які зазнали тиску з боку релігійної або державної влади.