Головне очікування Києва від Вільнюського саміту НАТО, який розпочався у вівторок, полягає в тому, що на ньому будуть врегульовані всі нез’ясовані питання стосовно відносин України та альянсу.

У 2008 році, ще під час президентства Віктора Ющенка, на саміті НАТО у Бухаресті було прийнято декларацію, в якій заявлялась готовність прийняти Україну (разом з Грузією) до складу альянсу у невизначеному майбутньому, але без надання конкретного плану, умов і термінів.

З того часу риторика НАТО щодо цього майбутнього членства стала об’єктом гірких жартів в Україні. Високопоставлені посадовці альянсу ритуально повторювали при кожній зручній нагоді: “Двері НАТО для України відкриті”, – але де знаходяться ці двері та як до них пройти, – не уточнювали.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року змінило ситуацію. Одного промовистого вислову про відкриті двері для України стало явно недостатньо.

Після того, як переговори між Україною та Росією зірвалися, у Києві остаточно зрозуміли: єдиний спосіб захиститися від агресії Росії – це членство в НАТО зі знаменитою п’ятою статтею Вашингтонського договору, за якою напад на одного члена альянсу розглядається як напад на всіх.

30 вересня минулого року, після того, як Росія оголосила “приєднання” чотирьох українських регіонів, Київ подав формальну заявку на вступ до альянсу у прискореному порядку.

Вільнюс стане першим самітом НАТО після цього кроку України, і Київ очікуватиме конкретних відповідей щодо того, як саме він стане членом альянсу.