кава Робуста (зерна)

Біржові ціни на каву Robusta досягли максимуму за останні 16 років через очікування дефіциту, викликаного загрозою врожаю у В’єтнамі через спеку.

3 квітня ф’ючерси на каву з поставкою 24 травня зросли на біржі ICE в Лондоні на 4,8% – до $3838 за метричну тонну, що є рекордом з 2008 року. Торги завершилися за ціною $3812 за тонну. 4 квітня кава Robusta продовжила зростати, ціни досягали рівня $3847 за тонну, за даними торгів, тонна Robusta з поставкою у травні коштувала $3836.

У цьому році ф’ючерси на каву Robusta, яка використовується у виробництві розчинної кави, зросли більш ніж на 30%.

“Погодні умови не дають надії”, – заявили агентству трейдери лондонського імпортера DRWakefield.

“Все ще існують страхи щодо можливої нестачі води для зрошення, що може вплинути на врожайність у наступному сезоні”, – вони зауважили.

Ралі на ринку кави також можна пояснити панічними покупками обсмажувачів, які “дозволили своїм запасам вичерпатися в очікуванні зниження цін”, підкреслив аналітик трейдера кави Sucafina Ілля Бизов.

Очікуване зниження пропозиції Robusta сприяє зростанню цін на зерна Arabica – ф’ючерси на цю преміальну каву в Нью-Йорку зросли на 3% і перевищили рівень в $2 за фунт вперше з грудня 2024 року. Bloomberg нагадує, що брокери найбільшого виробника Бразилії недавно повідомили про високий попит на зерна Arabica нижчої якості, які можуть використовуватися обсмажувачами як заміна Robusta у змішаннях і при виробництві розчинної кави.