Вчені з Шанхайського інституту харчування та здоров’я Китайської академії наук встановили чотири мутації в генах, які впливають на тип волосся. Результати дослідження були опубліковані в журналі Journal of Investigative Dermatology (JID).

Тип волосся визначають фолікули волосся. Ці луковиці створюють на голові “завитки” з волосся, задаючи їм напрямок росту. Так, у деяких людей ці завитки спрямовані за годинниковою стрілкою, а в інших проти годинникової. Існує також атиповий варіант, коли волосся спрямоване в обидва боки. Він часто пов’язаний з раннім випадінням волосся. Луковиці також визначають, чи буде волосся кучерявим або прямим.

Автори дослідження проаналізували ДНК 4 000 добровольців. Вчені виявили, що напрямок росту фолікула залежить від генетичних варіантів 7p21.3, 5q33.2, 7q33 та 14q32,13. Раніше вважалося, що на тип волосся впливає лише один ген.

Крім того, дослідники припускають, що гени, які відповідають за нетиповий варіант завитків на голові, пов’язані з проблемами розвитку мозку. Але для підтвердження цього потрібні додаткові дослідження.