мамонти

Дослідники припускають, що причиною вимирання шерстистих мамонтів могла бути алергія на пилок.

Бурхливе зростання квітучих рослин після завершення льодовикового періоду призвело до збільшення кількості пилу в повітрі. Це могло спричинити алергічний риніт у мамонтів, що призвело до втрати здатності відчувати запахи. Нове дослідження показує, що нежить і закладеність хобота могли стати фатальними для цих тварин.

Як пише Live Science, вчені вважають, що через алергію мамонти втратили здатність розпізнавати запахи, які були важливими для спілкування та пошуку партнера під час розмноження. Це значно ускладнило процес парування, що призвело до зменшення популяції й, зрештою, до вимирання виду.

“Одним із можливих механізмів вимирання через зміну клімату могло бути порушення нюху через алергію на нові види рослин”, — зазначають науковці.

Мамонти жили в період плейстоцену і зникли приблизно 10 000 років тому, хоча останні особини дожили до 4000 років тому на острові Врангеля. Дослідники вважають, що на вимирання вплинуло кілька факторів, серед яких інбридинг, людське полювання та зміни рослинного покриву. Алергія ж могла стати додатковим чинником, який заважав мамонтам шукати їжу, знаходити партнерів та уникати хижаків.

Щоб підтвердити цю гіпотезу, вчені планують дослідити викопні рештки мамонтів у пошуках слідів пилку та білків імунної системи, які виробляються під час алергії, зокрема імуноглобуліну E (IgE). Також планується аналіз скам’янілих фекалій мамонтів.

Дослідження древньої ДНК вже показало, що останні мамонти втратили здатність відчувати запах квітучих рослин, що могло стати ще однією причиною їхнього зникнення.