чоловік з водійським посвідченням


З 1 березня Угорщина запропонує своїм громадянам понад 1000 безкоштовних водійських посвідчень в рамках програми підготовки водіїв. Мета – подолати нестачу водіїв у сфері транспорту та пасажирських перевезень. Програма, яка буде реалізована за внутрішньою фінансовою підтримкою у розмірі 1,7 мільярда форинтів (4,32 мільйона євро), дозволить понад 1000 особам отримати водійські права, що може суттєво сприяти збільшенню зайнятості робочої сили та підвищенню конкурентоспроможності перевезень товарів і пасажирів, заявив Шандор Чомба, державний секретар з політики зайнятості Міністерства національної економіки Угорщини.

Він додав, що в останні роки, після успішної реалізації державно фінансованих курсів підготовки водіїв, 1 березня 2024 року стартує нова програма, в рамках якої учасникам буде запропоновано можливість отримати водійські права категорій C, C+E і D, а також карту, що підтверджує наявність у водія необхідних знань та кваліфікації для професійного водіння.

Крім угорського громадянства, умовами участі є: водійське посвідчення категорії B, досвід не менше 2 років, медична довідка та, залежно від виду навчання, свідоцтво про професійну компетентність категорії II або III.

Навчання відкрите для людей, які шукають роботу, а також для тих, хто вже має роботу. Програма також допомагає людям знайти роботу, укладаючи угоди про співпрацю з роботодавцями-партнерами, які гарантують працевлаштування учасників, допущених до іспиту, на строк не менше 12 місяців. Крім того, фахівці надаватимуть допомогу учасникам як під час навчання, так і під час пошуку роботи.

Учасникам доведеться сплатити особистий внесок у розмірі максимум 30%, який повністю компенсується оператором через 12 місяців з моменту успішного завершення навчання та працевлаштування на роботу водієм, що відповідає отриманій ліцензії, тобто учасники отримають кваліфікацію безкоштовно.