розбита ЛЕП

Керівник української енергетичної компанії “Укренерго” Володимир Кудрицький заявив, що для захисту від російських ударів по інфраструктурі країни необхідно побудувати сотні невеликих електростанцій.

“Зараз виробництво електроенергії сконцентроване буквально на кількох площах великих теплових і гідроелектростанцій, тому їх пошкодження під час масованих обстрілів росіян призводить до серйозних проблем з енергозабезпеченням”, – пояснив Кудрицький, передає bbc.com.

Він продовжив, що “більшість цих енергетичних об’єктів було побудовано ще в 60-70-х роках минулого століття, і нескінченно їх відновлювати після ударів росіян буде важко”.

“Єдиний стійкий спосіб захистити енергетичну систему від такого масованого ракетного терору полягає в децентралізації генеруючих потужностей. Тобто замість 15 або 20 великих електростанцій необхідно побудувати сотні невеликих, потужністю від 5 до 30 МВт. Вони будуть більш стійкими проти цих атак завдяки своєму розсіяному розміщенню”, – підкреслив Кудрицький.

Кудрицький вважає, що нові електростанції повинні бути різноманітними, і, крім сонячних та вітрових, необхідно також будувати невеликі, але високоманеврені газові станції та системи зберігання енергії.

Протягом останнього місяця Росія посилила удари по українській енергетичній інфраструктурі, найбільш значно постраждали енергетичні об’єкти в Харкові.

У четвер зранку “Укренерго” повідомило, що внаслідок обстрілів у Харкові введений графік відключень, і без електропостачання залишаються 350 тис. споживачів.