Site icon Hetman News

Вчені визначили, що значно покращує якість сну

Сон

Вчені з Технічного університету Данії виявили, що якість сну покращується в приміщеннях з хорошою вентиляцією.

У дослідженні взяли участь 35 осіб у віці від 27 до 64 років, у яких не було порушень сну. Учасники провели чотири тижні в спеціальних приміщеннях, де була регульована система вентиляції. Протягом першого тижня досліджувані пристосовувалися до нового місця проживання. А решту часу вчені змінювали інтенсивність циркуляції повітря в кімнатах учасників під час нічного сну.

За словами фахівців, інтенсивність вентиляції суттєво вплинула на концентрацію CO2 (діоксид вуглецю) у приміщенні. Вони зауважили, що рівні CO2 були помітно вищими у кімнатах з поганою циркуляцією повітря, а в кімнатах з хорошою вентиляцією концентрація діоксиду вуглецю була знижена.

Щоб оцінити якість сну, вчені використовували об’єктивні вимірювання: загальна тривалість відпочинку, тривалість фаз сну (повільна та швидка), кількість нічних прокидань. В результаті виявилося, що зниження концентрації діоксиду вуглецю у приміщенні завдяки підвищенню інтенсивності вентиляції допомогло зменшити кількість прокидань, збільшити глибину сну та знизити його чутливість.

Exit mobile version