лікарі та людина, яка вилікавалася вді ВІЛ та раку

68-річний Пол Едмондс з Каліфорнії повністю видужав від раку крові та ВІЛ-інфекції.

Це п’ятий відомий випадок в історії, коли у людини підтверджено ремісію відразу від двох захворювань. Чоловік пройшов курс лікування, в ході якого йому пересадили кістковий мозок. При цьому стовбурові клітини донора мали рідкісну генетичну мутацію, яка робить організм стійким до ВІЛ.

Трансплантація стовбурових клітин також позитивно вплинула на інше спів пов’язане захворювання — гострий мієлогенний лейкоз (ОМЛ) — рак крові.

Едмондс отримав кістковий мозок та стовбурові клітини крові від донора у 2019 році. У результаті його кістковий мозок та стовбурові клітини крові повністю оновилися. За словами лікарів, після трансплантації в Едмондса зникли ознаки лейкемії та ВІЛ. Медики також вважають, що організм пацієнта добре сприйняв клітини донора завдяки проведеному перед цим курсу хіміотерапії зниженої інтенсивності. “Досягти ремісії ВІЛ можна навіть у зрілому віці та після багатьох років життя із захворюванням”, — розповіла клінічний професор відділення інфекційних захворювань City of Hope Яна Діктер.

У матеріалі йдеться, що 68-річний американець став найстарішою людиною, якій вдалося перемогти рак крові та вилікуватися від ВІЛ. Пол Едмондс був інфікований понад 30 років, йому поставили діагноз ВІЛ та СНІД у 1988 році.