сухий порт

У Волинській області планується зведення “сухого порту” для перевантаження зерна у вагони європейського стандарту. Про це повідомив один із засновників компаній “Ковельсільмаш“, Ілля Кошкін, за даними Rail.insider, посилаючись на “Вісті Ковельщини“.

На території колишнього підприємства “Ковельсільмаш” діє група українських компаній. Минулого року тут запрацював зерновий термінал зі залізничною колією 1520 мм. Він успішно функціонував до тих пір, поки Польща та Угорщина не заборонили імпорт української сільгосппродукції.

“Термінал працював лише на широкій колії, оскільки звужену ми лише починаємо будувати. Ми шукаємо потенційних партнерів”, — підкреслив Ілля Кошкін.

Він пояснив, що наразі вже є затвердження від Укрзалізниці та технічні умови для подальшої реконструкції залізничної колії.

“Ми активно працюємо над усуненням цих питань і запрошуємо як українських, так і зарубіжних інвесторів для розміщення своїх інноваційних виробництв та міжнародного логістичного хабу для розвантаження та завантаження різноманітної продукції з подальшим напрямком до Європи”, — відзначив один із засновників “Ковельсільмаш“.

Планується також облаштувати великий контейнерний майданчик.

“Територія дозволяє. У нас є підйомне обладнання мостового типу (козлові крани), які можна використовувати для цих потреб. Є необхідна інфраструктура: будівлі, де можуть розташовуватись офісні приміщення, маємо електроенергію, газ, дороги. Підприємство розташоване біля міжнародної траси”, — зауважив Ілля Кошкін.

Крім цього, тривають переговори з однією з українських вагонобудівних компаній, що в Дніпрі почала будувати вагони для всієї Європи.

“Корпуси цих вагонів будуть здійснюватись всередині України, потім довозитимуться сюди, де вони будуть розміщені на європейських візках, пройдуть відповідну перевірку і відправляться за кордон за допомогою ковельських фахівців”, — розповів керівник.

Загалом на території колишнього підприємства “Ковельсільмаш” планується організувати термінали для перевантаження зерна, контейнерів, соняшникової олії, нафтових продуктів та сипких матеріалів, зокрема щебеню та вугілля.