солдати ЗСУ

Верховна рада України ухвалила закон про посилення мобілізації до Збройних сил країни. Поміж іншого, закон вводить жорсткі заходи проти тих, хто ухиляється від мобілізації, повідомляє bbc.com.

Для набуття чинності його ще має підписати президент Володимир Зеленський.

Головна мета закону – зареєструвати всіх військовозобов’язаних і оновити їх дані. Це спростить для влади процес мобілізації, оскільки військові комісаріати ( ТЦК – “територіальні центри комплектування”) матимуть актуальну інформацію про потенційних новобранців.

Громадяни України повинні самостійно звернутися до військових комісаріатів для отримання військово-облікових документів. Тобто працівникам ТЦК не доведеться “виловлювати” їх на вулицях, як це часто відбувається зараз. Чоловіки віком від 18 до 60 років повинні протягом 60 днів оновити свої облікові дані в військовому комісаріаті, центрі надання адміністративних послуг (ЦПАУ) або в електронному кабінеті призовника. Також чоловіки повинні мати та носити при собі військово-облікові документи й пред’являти їх на вимогу поліції або працівників ТЦК. Без цих документів українці за кордоном не зможуть оформити паспорт або отримати консульські послуги. Громадяни, які знаходяться на військовому обліку, можуть добровільно зареєструвати свій електронний кабінет.

Замість строкової служби закон вводить “базову військову підготовку” для громадян. Її можна пройти під час навчання у вузах або в тренувальних центрах ЗСУ. Така підготовка почнеться з 1 вересня 2025 року.

Тих, хто ухиляються від мобілізації, чекають проблеми з законом. Зокрема, проєкт закону пропонує дозволити ТЦК через суд позбавляти ухилянтів водійських прав. Їх також чекає суттєве збільшення штрафів. Військовий комісаріат зможе звертатися в поліцію з проханням затримати ухилянта. Якщо це неможливо, то ТЦК направляє громадянину зареєстрований лист з вимогою з’явитися в військовому комісаріаті. Лист вважається врученим, навіть якщо людина його не отримала.

Особи, які не пройшли військову службу або базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі або поліції.

Прийнятий українським парламентом закон про мобілізацію українців до Збройних сил передбачає, що деякі категорії громадян отримають відстрочку від призову. Зокрема, на неї можуть розраховувати:

  • Люди з інвалідністю;
  • Батьки трьох і більше неповнолітніх дітей (крім тих, хто має заборгованість зі сплати аліментів), ті, хто самостійно виховує неповнолітню дитину.
  • Від мобілізації звільняються усиновлювачі, опікуні дітей з інвалідністю та недієздатних осіб;
  • Громадяни, чиї близькі родичі померли або зникли безвісти;
  • Бронювання можуть отримати працівники правоохоронних органів, депутати Верховної ради та їх помічники (не більше двох), керівники міністерств та їх заступники, керівники судових органів та судді, представники місцевої влади, члени Рахункової палати;
  • До військової служби не підлягають студенти, які навчаються на денній або вечірній формі навчання, а також наукові та науково-педагогічні працівники;
  • Тільки за бажанням можуть мобілізувати людей з інвалідністю;
  • Звільнених з полону;
  • громадян віком до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовку;

Окремо в законі прописується, що всі мобілізовані повинні пройти необхідну військову підготовку, а також мають право самостійно звернутися в рекрутингові центри замість примусового призову через територіальні центри комплектування.