Жозеп Боррель

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель після візиту в Польщу прибув до Києва. Про це повідомив депутат Верховної Ради України Олексій Гончаренко. Він також оголосив про прибуття до столиці України мера Риги Вільніса Кірсіса та його заступниці Лінди Озоли.

В понеділок вранці Європейський парламент та Рада ЄС досягли попередньої угоди про створення нового спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ на шляху до вступу до ЄС.

У заяві міністра фінансів Бельгії Вінсента ван Петегема зазначається, що фонд у розмірі 50 млрд євро об’єднає європейську підтримку України в єдиний інструмент, що дозволить надавати послідовну, передбачувану та гнучку підтримку до 2027 року.

Президент України Володимир Зеленський в неділю відвідав військовий полігон в Дніпропетровській області, де спостерігав за тренуваннями солдат на тренажері протиповітряної оборони. Також він був присутній на заняттях з вогневої підготовки, які включали практичну стрільби. Зеленський вручив військовослужбовцям державні нагороди та подякував їм за службу.

Поїздка відбулася після того, як Зеленський підтвердив, що розглядає можливість звільнення головнокомандувача Збройними силами України.