Аеротаксі Midnight

Американська компанія Archer Aviation повідомила, що на виставці Dubai Air Show 2023, яка проходила у Дубаї, уклала угоду на продаж ста електротаксі місцевому оператору вертолітних ліній компанії Air Chateau. Це вже друга угода з арабськими інвесторами про придбання електрольотів компанії Archer, що зробить ОАЕ першим у світі місцем масового впровадження аеротаксі з вертикальним зльотом і посадкою.

Попередня угода з Air Chateau передбачає закупівлю 100 машин на загальну суму близько 500 мільйонів доларів. Це будуть чотиримісні електрольоти Midnight, пресерійний зразок яких минулого місяця розпочав польоти для отримання ліцензії Федерального управління цивільної авіації США (FAA). Компанія планує отримати ліцензію у 2024 році та розпочати комерційну експлуатацію машин у 2025 році. Запуск перших 100 аеротаксі компанією Air Chateau планується на 2026 рік. Паралельно з цим, арабський Інвестиційний фонд Абу-Дабі (ADIO), з яким Archer Aviation уклала меморандум про взаєморозуміння місяць тому, планує розпочати послуги з перевезення пасажирів на аеротаксі.

Також у компанії Archer Aviation є угода про поставку 200 машин в Індію у 2026 році. Шість машин вирішила придбати армія США для вивчення можливостей нових апаратів для проведення спецоперацій та не тільки. Для компанії Archer Aviation укладення попередніх угод – це не пусті обіцянки. Компанія Air Chateau, наприклад, для підтвердження серйозності своїх намірів до 31 грудня 2023 року перерахує на рахунки Archer 1 мільйон доларів у вигляді неповерненого платежу і пізніше сплатить ще 4 мільйони доларів. На отримані кошти Archer Aviation зможе розпочати підготовку до масового виробництва електрольотів, інтерес до яких зростає на очах. Нагадаємо, що аеротаксі Midnight зможуть розвивати швидкість до 241 км/год і пройти до 161 км на повному заряді акумуляторів. Оптимальні відстані для таких машин – від 30 до 80 км.

Для аеротаксі ідеальними стануть 20-хвилинні перельоти з інтервалом 12 хвилин на посадку пасажирів, під час яких можна буде підзарядити батареї.