Албанія ( прапор)

Уряд очікує завершення визначальних випробувань, які покажуть прибутковість виявленого родовища. Албанія сподівається до кінця десятиліття стати великим постачальником нафти та газу. Джерело вуглеводнів було виявлено в гірському масиві Шпирага на глибині понад 6 кілометрів.

Дослідження в цьому регіоні тривають вже давно. До нового року уряд розраховує отримати результати випробувань, які проллють світло на перспективи розробки родовища.

Попередні дані свідчать про значні обсяги нафти, яку можна видобувати в Албанії. За словами прем’єр-міністра Албанії Еді Рами, корпорація Shell інвестує 7 мільярдів євро у розвиток інфраструктури в районі Шпирага, якщо очікування експертів підтвердяться.

Проте в Shell коментують ці події стримано та наголошують, що всі рішення будуть залежати від даних, одержаних під час майбутніх випробувань.

Уряд Албанії заявляє про великі надії на отримання значного джерела добробуту для країни, яке приноситиме мільйони доларів щорічно. Влада вже оголосила про підготовку “Суверенного фонду” для цих коштів.