App Store

Корпорація Apple планує ввести особливі обмеження та комісії для завантаження додатків на iPhone не з офіційного магазину компанії App Store в рамках відповідності законам Європейського Союзу, повідомляє Wall Street Journal (WSJ). Можливість дозволу Apple на завантаження користувачами своїх iPhone сторонніх додатків – одна з умов подальшої роботи корпорації на території Євросоюзу, який є другим за розміром ($95 млрд) ринком продажу продукції компанії після Північної та Південної Америки ($170 млрд), повідомляє rtvi.us.

Закон про цифрові ринки Європейського Союзу набуває чинності цього року. Apple підпадає під його дію, оскільки має капіталізацію понад $80 млрд і загальну аудиторію користувачів на території Євросоюзу понад 45 млн осіб. За порушення норм закону компанія може піддатися штрафам або державному розслідуванню.

Згідно з законом, компанії, які постачають програмне забезпечення та пристрої, зокрема смартфони та комп’ютери, повинні дозволяти користувачам завантажувати та встановлювати сторонні додатки на свій пристрій, оскільки це забезпечує зовнішнім розробникам програмного забезпечення рівний та справедливий доступ не лише до ринку, але і до технічних та програмних можливостей, характерних для конкретного типу пристроїв. Таким чином, закон прямо торкається монополії, яку Apple зберігає щодо своїх смартфонів, фактично самостійно визначаючи, що потрапить чи не потрапить на телефони та комп’ютери її клієнтів. Недавно також повідомлялося, що законодавці також зобов’язали Apple розміщувати на iPhone, які реалізуються в ЄС, лише роз’єм USB Type-C. Раніше повідомлялося, що нові партії смартфонів для європейського ринку вже відповідають новим вимогам.

Водночас закон про цифрові ринки безпосередньо не визначає конкретних умов, на яких технологічні компанії повинні надавати такий “рівний і справедливий доступ”. У зв’язку з відсутністю регулювання цього аспекту Apple планує ввести спеціальну комісію за завантаження додатків з зовнішніх джерел, а також створити особливу систему “оцінки безпеки” додатків, на основі якої розробників будуть або не будуть допускати на iPhone.

Нещодавно у справі про суперечку між Apple та розробником популярної комп’ютерної гри Fortnite Epic Games Верховний суд США зобов’язав виробника iPhone надати розробникам право вільно пропонувати користувачам користуватися внутрішніми покупками додатка (in-app purchases), в якому, за думкою суду, Apple відмовляла, збираючи з розробників 30% комісію. Згідно з новою політикою, корпорація знизила комісію з 30% до 27%, а також надала розробникам вільний доступ до реєстрації власної системи покупок, не пов’язаної з App Store, але комісія в такому випадку все одно збережеться.