азербайджанський військовий у Карабасі

Міністерство оборони Азербайджанської Республіки повідомило про початок “антитерористичних заходів місцевого характеру” в регіоні Карабах ( Карабаський економічний район республіки Азербайджан). За інформацією прес-служби відомства, систематичні обстріли позицій азербайджанської армії з боку збройних формувань армії Вірменії в карабаському регіоні, продовження мінування наших територій, проведення робіт з інженерного вдосконалення бойових позицій, а також збільшення кількості окопів і бункерів за останні місяці стали причиною ще більшого підвищення напруженості, передає media.az.

“Також спостерігається зміцнення бойових позицій особовим складом, бронетехнікою, артилерійськими установками та іншими вогневими засобами, підвищення боєздатності частин, створення додаткових мобілізаційних частин, розширення розвідувальної діяльності проти підрозділів азербайджанської армії, проникнення всередину наших позицій з метою повторного мінування очищених від мін територій і доріг цивільного призначення з диверсійно-терористичною метою. 19 вересня на автомобільній дорозі Ахмедбейли – Фізулі – Шуша в результаті вибуху міни, завчасно встановленої з диверсійно-розвідувальних груп Збройних сил Вірменії в Карабаському економічному районі Азербайджану, загинули громадянські особи, а також був виведений з ладу автомобіль, що належав Державному агентству автомобільних доріг Азербайджану.

Того ж дня в результаті підриву транспортного засобу, що перевозив військовослужбовців Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ Азербайджану, на міну, встановлену розвідувально-диверсійною групою Збройних сил Вірменії, загинули і були поранені наші військовослужбовці.

Подібні факти є продовженням усміхненої і планомірної терористичної політики Вірменії, яка здійснюється проти Азербайджану.

Міністерство оборони Азербайджанської Республіки неодноразово заявляло, що продовження присутності в Карабаському економічному районі Азербайджану Збройних сил Вірменії в порушення положень Трьохсторонньої заяви, підписаної 10 листопада 2020 року, є джерелом серйозної загрози миру і стабільності в регіоні. З метою забезпечення положень Трьохсторонньої заяви, припинення широкомасштабних провокацій в Карабаському економічному районі, роззброєння та виведення Збройних сил Вірменії з наших територій, нейтралізації їхньої військової інфраструктури, забезпечення безпеки мирного населення, що повернулося на звільнені від окупації території, цивільних службовців, залучених до будівництва та відновлення регіональної конституційної системи Азербайджанської Республіки, в регіоні розпочалися антитерористичні заходи місцевого характеру.

В рамках цих заходів з використанням високоточної зброї на передній лінії та в глибині руйнуються позиції Збройних сил Вірменії, їхні довготривалі точки вогню, а також бойові засоби та об’єкти військового призначення. Ми ще раз заявляємо, що цивільне населення та об’єкти цивільної інфраструктури не є цілями, з ладу виводяться лише легітимні військові цілі.

Про проведені заходи було проінформовано командування миротворчого контингенту Російської Федерації та керівництво Турецько-Російського моніторингового центру”, – підкреслюється в заяві Міністерства оборони Азербайджанської Республіки.