купюри номіналом 50 євро

Проведене опитування серед українських банкірів стосовно структури карткових витрат своїх клієнтів, які виїхали за кордон внаслідок повномасштабної війни, показало, що основною статтею витрат українських біженців за кордоном залишаються продукти харчування.

За даними матеріалу РБК-Україна, опитані банкіри розкрили, що найчастіше витрачають кошти на продукти, а саме 34% усіх клієнтів банку за кордоном сплачували за цю категорію товарів у 4 кварталі 2023 року.

Другим за популярністю є витрати на кафе та ресторани, де 21% клієнтів сплачували ці послуги у 4 кварталі 2023 року, що свідчить про зростання порівняно з 16% у 1 кварталі 2022 року.

Потім йдуть аптеки, зростання витрат яких складає 19% у 4 кварталі 2023 року в порівнянні з 15% у 1 кварталі 2022 року.

В інших категоріях витрат зазначаються одяг/взуття, АЗС (паливо та супутні товари), транспорт/готелі.

Топ-3 країн, де найбільше здійснюються транзакції картками ПУМБ, – Польща, Німеччина та Чехія.

У Правекс Банку основними країнами з високим обсягом операцій є Польща, Німеччина, Іспанія, Ірландія, Нідерланди, Велика Британія, США та Італія.

Також наводиться статистика Правекс Банку щодо зростання витрат українців-клієнтів за кордоном від початку війни. Наприклад, у 2022 році загальна кількість карткових платіжних операцій зросла на 128%, а загальна сума – на 91%. Тенденція до збільшення витрат спостерігалась і у 2023 році, хоч і меншими темпами, ніж у 2022 році. Це стосується об’ємів безготівкових платежів картками українських банків.