Чай

Вчені Інституту фізичної хімії Польської академії наук виявили, що екстракт чаю робить наночастинки срібла потужним засобом проти бактерій, грибків та інших патогенів.

Спеціалісти зробили це відкриття під час пошуку ефективних методів боротьби з хвороботворними мікробами без застосування антибіотиків.

Вчені звернули увагу на чай та срібло, оскільки обидві речовини відомі своїми бактерицидними властивостями. У своїй роботі в якості стабілізуючого агента використовувалися три відомих сорти чаю: чорний, зелений та китайський пуер.

Спочатку наночастинки срібла з додаванням чаю використовувалися для лікування грам-негативних (E. Coli або кишкова паличка) та грам-позитивних (E. Faecium або ентерокок) бактеріальних штамів.

Експерти дослідили взаємодію між виготовленими наночастинками та патогенами, щоб визначити їх ефективність, порівнюючи результати з доступними на ринку антибіотиками.

Потім патогени були протестовані за протоколом для найбільш ефективної концентрації та складу частинок, виявивши зниження кількості бактеріальних кліток на 25% у ентерокока та до 90% у випадку кишкової палички.

Виявилося, що зелені наночастинки срібла також мали протигрибкову активність, що призвело до зменшення кількості живих клітин грибка C. Auris на 80% та зниження приблизно на 90% кількості клітин збудника криптококкозу грибка C. Neoformans.

“Ми встановили, що наночастинки срібла, синтезовані з екстрактами чаю, мають вищі антибактеріальні властивості, ніж наночастинки срібла самі по собі. Тому можна використовувати менші дози (0,1 мг/мл). Ми підтвердили, що у деяких випадках синергетичний ефект чайних екстрактів та наночастинок срібла дозволили досягти вищої ефективності, ніж антибіотики (ампіцилін), при тестуванні в тих самих концентраціях (0,1 мг/мл) та після відносно короткого часу впливу – три години”, – відзначив співавтор дослідження Матеуш Вдовяк.